torstai 22. marraskuuta 2012

Permanentin teoria

¢ Kuitukerros rakentuu pitkistä hiuksen suuntaisista keratiiniketjuista
¢ Rikkisillat pitävät keratiiniketjuja sitoutuneina tiukasti toisiinsa
¢ Kun hiuksien muotoa halutaan pysyvästi muuttaa, rikkisillat katkaistaan ensin permanenttiaineella ja kiinnitetään sitten kiinnitysaineella uusiin alkuperäisestä poikkeaviin asemiin
¢ Permanentti perustuu pelkistys-hapetus –reaktioon
¢ Yleisimmät pelkistimet: thioglycolic acid ja ammonium thiglycolate
¢ Yleisin hapetin: hyrdogen peroxide (=vetyperoksidi)

tiistai 20. marraskuuta 2012

Kevyt- ja kestovärien erot


YLEISTÄ

Kestovärillä voidaan saavuttaa huomattava värimuutos ja väri ei peseydy täysin pois hiuksista koskaan. Se saattaa kyllä haalentua ajan myötä. Poikkeuksena vaaleassa sävyssä on se, että se ei lähde pois kuin vain odottamalla, että oma hiusväri kasvaa. Ainoa keino päästä kestoväristä kokonaan eroon on värinpoisto. Kestovärejä kutsutaan myös hapetusväriaineiksi tai peroksidiväreiksi.
Kevytvärillä ei voida tehdä suuria värimuutoksia. Sillä on mahdollista ainoastaan tummentaa tai kirkastaa omaa hiusväriä. Väri hiuksissa kestää noin 10–20 pesua hyvänä. Paljon värjätyissä, kuivissa ja käsitellyissä hiuksissa kevytväri kestää jopa kauemmin kuin kestovärit, koska silloin väri pääsee paremmin hiuksen sisään. Kevytväristä voi jäädä hiuksiin sävyä, joten se ei kulu hiuksista kokonaan pois.


KEMIAA
Kestovärjäyksessä hiuksen oma väri vaalennetaan hapettavalla aineella, esimerkiksi vetyperoksidilla, jota käytetään yhdessä emäksisyyttä lisäävän ammonium- tai kaliumsulfaatin kanssa. Nämä ainesosat auttavat hiuksen kuorikerrosta avautumaan niin, että vaalentavat ja värjäävät molekyylit pääsevät sisään. Vetyperoksidi ja emäksisyyttä lisäävä aine reagoivat hiusten sisällä, leviävät hiusten kuiturakenteita pitkin ja saavuttavat melaniinin, joka on tukan oma väriaine. Vetyperoksidi pilkkoo melaniinimolekyylit, ja väriaineet antavat hiuksille uuden värin. 
On olemassa myös hapettavia hiusvärejä, jotka on helppo tunnistaa. Normaalisti pakkaus sisältää kahta eri ainesosaa, jotka täytyy sekoittaa keskenään juuri ennen käyttöä. Hapettavia värejä on kahta perustyyppiä: puolikestovärit ja varsinaiset kestovärit. Hapeteväreissä on useita väriaineita, jotka reagoivat keskenään vasta, kun sekaan lisätään kehite eli vetyperoksidi. Väriaineet ovat pienikokoisia molekyylejä, ja pääsevät tunkeutumaan syvälle hiukseen. Värjäyksen vaikutusaikana väriaineet reagoivat keskenään, jolloin muodostuu isovärimolekyyli, joka ei enää mahdu ulos.
Kevytväreissä on miedompi hapete kuin kestoväreissä, jolloin kevytväri ei vahingoita hiusta yhtä paljon. Kevytvärit kuitenkin toimivat samoilla kemikaaleilla kuin kestovärit. Kevytväreillä ei voida muuttaa hiusten väriä paljoakaan, eikä pitkäksi aikaa. Kevytväreissä on vähemmän hiuksia avaavia aineita ja tästä syystä kevytvärit eivät tunkeudu niin syvälle hiukseen ja jää pysyvästi sinne.

EROT
Kestovärillä voidaan saavuttaa suurempi värimuutos kuin kevytväriä käytettäessä.
Kestoväri lähtee kasvamalla pois ja kevytväri kulumalla ja pesemällä. 
Kevytväri saattaa haalistua nopeammin kuin kestoväri.
Kestovärit peittävät harmaan värin paremmin kuin kevytvärit.
Kevytväreissä on miedommat hapetteet kuin kestoväreissä, vaikka muuten käytettävät aineet ovat                samat.


Tehnyt Iida ja Heidi


maanantai 19. marraskuuta 2012

Syksyn hiustrendit värjäyksissä

Syksy on usein aikaa, jolloin siirrytään neutraaleihin ja harmonisiin väreihin kesän värikkyyden jälkeen. Näin käy myös hiustrendeissä. Väreissä pyritään luonnollisuuteen ja neutraaliuteen ja ne ovat hyvin tasaisia. Hiuksiin halutaan pehmeitä sävyjä ja paljon kiiltoa. Hieman erilaisuutta tasaisiin väreihin tuovat pitkään trendinä ollut liukuvärjäys, sekä balayage- raidat.
Ruskeissa hiuksissa on tänä syksynä muodissa lämpimät, tasaiset ja täyteläiset sävyt. Värejä on vaaleampia ja tummempia, mutta sävyt vaihtelevat lämpimien kullan, kuparin ja mahongin välillä.
Vaaleat hiukset ovat tänä syksynä vivahteikkaat ja niistä löytyy lämpimiä, sekä kylmiä sävyjä sekoitettuna. Trendikkäitä ovat etenkin shampanjan sävyt. Vaaleissa ei suosita nyt (eikä ole hetkeen suosittu) tasaista väriä, eikä keltaisuutta, sillä tasainen väri saattaa näyttää kulahtaneelta ja kellertävyys tunkkaiselta.
Punaisten hiusten sävy on tasainen ja luonnollinen. Tummuus vaihtelee paljon ja sävyt ovat lämpimiä, täyteläisiä, kuparisia ja mahonkisia.
Liukuvärjäysten suosio jatkuu edelleen ja uutena tulokkaana sen rinnalle on saapunut balayage- värjäys eli vapaalla kädellä "maalatut" raidat. Balayage- värjäys sopii sekä vaaleisiin että tummiin hiuksiin.
Parafenyleenidiamiini eli PPD

Hiusten värjääminen on nykyään hyvin yleistä. Hiusvärit ovat voimakkaita kemikaaleja ja niillä on myös herkistäviä ominaisuuksia.  Yleisin hiusväriallergian aiheuttaja on parafenyleenidiamiini (PPD), joka muuttuu hapettuessa mustaksi väriksi. Parafenyleenidiamiinia sisältävät hiusvärit ovat aiheuttaneet vakaviakin allergisia reaktioita, mutta allergiakeskusteluissa on aina hyvä ottaa huomioon, että hiusvärien käyttö on lisääntynyt suhteessa enemmän kuin allergisten reaktioiden määrä. Vakavat hiusvärien aiheuttamat allergiset reaktiot ovat kuitenkin melko harvinaisia.

PPD on eniten käytetty kestohiusväriaine. EU-maissa sallittua PPD:tä tai sen johdannaisia on kaikissa kesto- ja kevytväreissä, myös kampaamoväreissä. Hiuksia ei voi kestävästi värjätä millään muulla, joten sitä on vaikea kieltää. Sen käyttö on tarkkaan säädelty EU:n kosmetiikkalainsäädännössä ja viimeksi sen säätelyä on päivitetty direktiivillä vuonna 2009. Lainsäädännön mukaan PPD:tä saa käyttää ainoastaan hiusten värjäämiseen. INCI listoilta on hankala havaita PPD:tä, koska sillä on paljon johdannaisia, jotka voivat aiheuttaa samanlaisia allergisia reaktioita.
PPD:n ja sen johdannaisten aiheuttamissa allergisissa reaktioissa kasvoihin tulee punoitusta ja ihottumaa. Hiuspohjassa on vuotavaa ihottumaa. PPD ei kuitenkaan ole vaarallista mikäli hiusväriä käytetään oikein. Seuraavassa on lueteltu tärkeimpiä ohjeita:
-    Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata niitä.
-    On suositeltavaa tehdä ihoärsytystesti ainakin 48 tuntia ennen värjäystä. Tämä koskee niin koti- kuin kampaamoissa tehtäviä värjäyksiä.
-    Hiuksia ei pidä värjätä, jos aikaisempien värjäysten yhteydessä on ollut ongelmia tai jos päänahka on ärtynyt tai vahingoittunut.
-    Käytä suojakäsineitä.
-    Vältä väriaineen joutumista silmiin. Jos ainetta pääsee silmiin, huuhtele runsaalla vedellä.
-    Mikäli värjäyksen aikana ilmenee ongelmia, esim. ärsytystä, lopeta värjäys heti.
-    Huuhtele väri huolella pois.
-    Pidä värjäysten välillä 6-8 viikon väli.

Myös hennatatuoinneissa on PPD:tä, joten henkilö joka on saanut henna-tatuoinnista allergisen reaktion on syytä olla hyvin varovainen myös hiusvärien kanssa.


Maria Rouhiainen ja Jenni Kanerva